miercuri, 29 iunie 2016

Cum aleg facultatea potrivită?

După ce am terminat liceul și am trecut  probele bacalaureatului cu succes am ales imediat ce facultate doresc să urmez, la îndemnul binevoitor al familiei:  ”Mergi la UMC, că acolo se fac bani mulți!”
UMC și anume Universitatea Maritimă la Facultatea de Navigație și Transport maritim și Fluvial, ignorând faptul că eu am făcut Liceul Pedagogic cu specializarea Instructor animator. Specializare în cadrul căreia am făcut doar o singură oră de matematică, iar în clasele  a XI-a și a XII-a  în loc de chimie, fizică și biologie am studiat Științele Naturii. Timp în care la UMC aveam: Algebră liniară, geometrie analitică și diferențiată, Geometrie descriptivă, Fizică, Termotehnică, Matematici speciale , Metode numerice și multe altele. Anii au trecut cu greu încercând să țin pasul cu colegii mei, mulți dintre ei în situații asemănătoare. Până la sfârșitul facultății îmi era clar că acest domeniu nu este ce îmi doresc, nu îmi este caracteristic, plăcut sau destinat mie. Acum, în pragul alegerii unei noi facultăți după o lungă perioadă de gândit singură și pentru mine am decis să realizez această postare.

Cum alegem facultatea potrivită? Cum ne ferim de eșecul unei alegeri nepotrivite? Cum ne îndreptăm spre o carieră strălucită?

În primul rând trebuie să eliminăm din start alegerea unei facultăți pe baza motivului că în acel domeniu se fac banii cei mai mulți. Este o gândire greșită care te conduce la o viață stresantă într-o carieră care  nu îți place. Dacă ești foarte bun în ce faci și depui efort constant, consider cu tărie că poți avea succes în orice domeniu, oricât de saturată pare piața muncii pe acea specializare. Trebuie să țintești să fii cel mai bun în domeniu, cel mai bun din zona ta, cel mai harnic, energic și inovator iar șansele sunt minime să nu ai succes în meseria ta. Este important să alegi ce îți place să faci dar mai ales ce ai observat că ești foarte bun fără a depune un efort considerabil. Gândește-te cât de bun devii dacă îți îmbunătățești aptitudinile pe care le ai deja nativ.
Uneori suntem confuzi și nu observăm lucrurile pe care știm deja să le facem pentru că poate suntem atât de buni încât acestea sunt cu adevărat naturale pentru noi. Vorbești atât de mult și atât de convingător de când te știi, dar te-ai gândit vreodata a fii life coach? Public speaker ? Video blogger? Profesor ? Prezentator TV sau chiar Politician? Poate că nu, poate că da.

Cum realizăm ce știm să facem deja?
1.       Notează pe o hârtie materiile la care în liceu luai cele mai mari note cu un efort minim.
2.       Adu-ți aminte care profesori te simpatizau discret sau evident și ce materii predau sau ce tip de oameni erau,  dar și ce profesor admirai și de ce.
3.       Notează ce atuuri ai care te scot din probleme și te bazezi pe ele.
4.       Notează ce preferi să faci când ești plictisit.
5.       Adu-ți aminte pentru ce ești cel mai des complimentat.
6.       Ce tip de cărți îți place să citești ?
7.       Ce te vezi făcând cel puțin 20 de ani de acum în colo fără să te gândești la bani și cum.

În cazul meu cele mai evidente sunt:
1.       Pedagogie, Psihopedagogia copilului ( am fost și la olimpiadă), Limba engleză ( făceam chiar și debate în limba engleză și română, iar în cele din urmă am ajuns să fiu Președinte al Clubului de dezbateri, oratorie și retorica „ Socrates  
2.       Profa de pedagogie și profa de engleză. Admiram și admir pe profa de engleză.
3.       Vorbesc mult
4.       Să citesc cărți în limba engleză cu vocea tare.
5.       Mi se zice des că vorbesc mult, eu o iau precum un compliment.
6.       Îmi plac cărțile de self development
7.       Să predau limba engleză și să fiu o profa cool.


Analizează răspunsurile tale, vezi ce predomină și la ce alegere te conduc ele. În funcție de ele fă o listă cu posibilele variante.
După răspunsurile de mai sus lista mea ar arăta în felul următor:
Profesor  pedagogie, profesor limba engleză, translator limba engleză, public relations rep, prezentator TV, organizator  evenimente, specialist resurse umane etc.
Care job pare cel mai evident și plăcut pentru tine?
În funcție de jobul care consideri că este cel mai posibil pentru tine gândește-te ce studii superioare trebuie să faci.

Alege Universitatea cea mai bună din zona ta (sau nu numai) , cu facultatea care te pregătește pentru locul de muncă selectat. Pregătește-te pentru admitere și țintește să fii la fără taxă, chiar dacă din diverse motive pare imposibil, în timp și muncă vei ajunge acolo. Nu uita! Trebuie să fii cel mai bun, pentru că ai ales ceva ce îți place, ce este ușor pentru tine și ajungând cel mai bun te detașezi de ceilalți, indiferent de cât de mulți sau puțini sunt. Pentru cei mai buni joburile vin la ei, interviurile sunt câștigate mereu și banii vin din excelență. Stick to your decision! 

Țintește mereu mai sus decât crezi că poți atinge, succesul va fii cu siguranță mai mare decât dacă te limitezi.


Succes la facultate și hai să fim cei mai buni!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu