duminică, 17 iunie 2018

Cum să te îmbraci corect la o nuntă, eticheta pentru doamne


Bună ziua, Doamnelor!
Se apropie marele eveniment și încă nu știi ce rochie să porți? Stai liniștită! Toate am trecut prin febra pregătirilor și dacă sunteți la fel de curioase și perfecționiste precum sunt eu, măcar odată v-ați întrebat cum este corect să ne îmbrăcăm la o nuntă.

Știm deja că o rochie complet albă este în afara oricărei discuții, dar este aceasta singura regulă de care trebuie să ținem cont?

Pentru alegerea ținutei potrivite în primă fază trebuie să ținem cont dacă există deja un dress code. Acesta de obicei se regăsește pe invitație și poate fii:  Black tie, Morning dress, Semi-formal,Cocktail Attaire, Summer suits.

Black tie este probabil cel mai des întălnit dress code, acesta se rezumă la o ținută formală de seară și anume o rochie lungă până la podea sau care lasă la vedere gleznele doamnelor. De obicei, acesta este valabil după ora șase seara pentru salonul de nuntă.

Morning dress, cum observăm deja din denumire este dress code-ul formal de zi, foarte popular pentru casa regală englezească, el constă în rochii lungi sub genunchi, bijuterii fine și pălării elegante.

Semi-formal este cu mult mai puțin pretențios decât anteriorul, acesta se rezumă la o rochie de seară de obicei până sau sub genunchi și uneori sunt permise și salopetele elegante.

Pentru Cocktail Attaire este acceptată o rochie puțin desupra genunchiului, exclus bineînțeles rochiile mini prea scurte.

Summer Suites, foarte potrivit pentru nunțile a căror ceremonie se desfășoară pe plajă, acesta constă într-o rochie vaporoasă de vară.

Dacă dress code-ul nu este scris pe invitație este bine să lăsăm Black tie-ul pentru petrecerea la salon, iar pe parcusul zilei să purtăm o ținută Morning dress sau Semi-formal. Faptul că ești nașă nu este o scuză să porți o rochie de Black tie în plină zi.

Acum, că am înțeles în general ce înseamnă o anumită ținută obligatorie trebuie categoric să ținem cont de perioada în care este nunta și să alegem rochii cu materiale potrivite. O nuntă vara desigur aduce cu ea materiale subțiri cu țesături fine timp în care toamna materialele devin mai groase și mai prețioase.

Există o multitudine de tipuri de rochii, create pentru a complimenta fiecare tip de forma a corpului. O rochie aleasă corect v-a evidenția cu siguranță punctele forte ale fiecăreia dintre noi și v-a rafina trăsăturile noastre. Nu există o rețetă unică a succesului, este necesar să ne cunoaștem corpul, să cunoaștem ce trebuie să ascundem și fără îndoială ce culori ne complimentează nuanța pielii.

Astfel, o să începem prin a delimita și stabili ce formă a corpului suntem. Pentru o ușoară recunoaștere a acestei trăsături s-au stabilit doar patru tipuri generale: clepsidră, dreptunghi, pară, măr.

Clepsidra –Talia este foarte îngustă iar partea de sus a corpului este egală cu partea de jos.
Pentru acest tip este indicat să folosim ca punct focal pentru ținută talia, atenția în jurul taliei va face ca formele corpului să iasă în evidență. Un decolteu în formă de V este cea mai bună opțiune, pentru o rochie de zi lungimea indicată este la jumătatea genunchiului. Pentru accentuarea taliei putem folosi o curea sau un lanț elegant.
Modele de rochii potrivite: A-line dress, Baby doll dress, Tube dress, Sheath dress, Dress with a raised waist.

Dreptunghi –  Corpul este uniform, partea de sus, de mijloc si de jos fiind egale.
Un decolteu in forma de V este și în acest caz cea mai inspirată opțiune iar lungimea potrivită pentru o rochie de zi este deasupra genunchiului.
Modele de rochii potrivite: Bodycon, Wrap dress, Tube dress.

Pară – Partea superioara a corpului este vizibil mai mică decât partea inferioară.
Rochia nu trebuie să fie mai scurtă de doi – trei centimetri deasupra genunchiului iar un decolteu care v-a flata cu siguranță este cel bărcuță, rotund sau chiar umerii goi.
Modele potrivite: A- line dress, Baby doll, Tube dress.

Măr – Corpul are o formă circulară.

Pentru acest tip de formă sunt de evitat curelele late în jurul taliei, el vor da un aspect inestetic, trebuie să urmărești linia corpului și să păstrezi detaliile pentru partea superioară și inferioară a corpului. Un truc eficient este de a distrage atenția din jurul taliei și a mâinilor și de a o atrage asupra gâtului și bustului.

Modele potrivite: A-line dress, Straight dress, Dress with a raised waist, Wrap dress.

Un alt aspect important în alegerea rochiei este culoarea acesteia. Culoarea potrivită o stabilim după ce știm cu siguranță ce subton al pielii avem. Pentru a determina acest lucru trebuie să ne privim încheitura mâinii la lumina naturală, astfel: dacă venele par a fi verzi atunci avem un subton cald al pielii, dacă sunt albastre sau mov subtonul pielii este rece , când avem dificultăți în a diferenția între verde și albastru, atunci subtonul pielii este neutru.

Pentru doamnele cu un subton cald al pielii culorile sunt : roșu, portocaliu, galben,bej.

Subton rece: albastru, mov, roz, alb. Pentru subton neutru putem purta orice culoare.

Același principiu se aplică și in cazul bijuteriilor, pentru o nuanta caldă a pielii alegem bijuterii aurii iar pentru o nuanță rece bijuterii argintii.

După ce am descoperit ce tip de rochie este adecvată pentru a complimenta forma corpului și ce culoare se armonizează cu nuanța tenului nostru, trebuie desigur să știm să alegem lenjeria intimă. O lenjerie intimă nepotrivită poate cu ușurintă distruge o rochie excelentă.

În cadrul oricărui eveniment trebuie să luăm în considerare purtarea lenjeriilor intime modelatoare menite să ofere o formă mai suplă a corpului, dar mai ales de a netezi orice imperfecțiune. Astfel, rochia se va așeza frumos neformând cute dizgrațioase.

Pentru rochiile cu umeri goi nu sunt acceptate la vedere bretelele sutienului, nici măcar bretele transparente care deși se numesc invizibile toți le putem observa. Dacă avem nevoie de mai mult suport în zona bustului și nu reușim să obținem asta cu un sutien fără bretele atunci este de evitat acest tip de rochie. Aceleași principii se aplică pentru rochiile cu spatele gol. Din fericire, există acum în comerț o multitudine de sutiene menite pentru fiecare tip de rochie , mărime a bustului.

În general trebuie să optăm pentru lenjerie culoarea pielii, albă sau neagră fără dantelă sau țesături ce se pot distinge prin materialul rochii. Mărimile alese corect, astfel să nu formăm cute usor observabile datorate mărimilor prea mici.

Selectarea accesoriile vine pentru a completa si înfrumuseța ținuta. În funcție de complexitatea rochiei vom alege accesorii mai încărcate sau mai simple. O regulă de bază este ca acestea tot timpul să fie calitative , rafinate și niciodată prea multe. Se poartă perlele, diamantele, pietrele prețioase atât cât să flateze ținuta fără a o umbri.  Alegem mereu același tip de metal în aceiași culoare.
Pantofii și sandalele cu aplicații pe ele, tip bijuterie, se folosesc la ținutele de seară, cele simple desigur ziua.  Tot timpul vom alege un clutch sau un plic, niciodată o poșetă mare. Acesta trebuie să fie asemănător pantofilor, dar nu neapărat un set.

Deși par multe aspecte de care trebuie să ținem cont, iar aici am enumerat doar câteva dintre ele, o Doamnă tot timpul învață să-și îmbunătățească ținuta și mai ales să poarte mereu doar lucrurile potrivite pentru evenimentele la care este prezentă.
O Doamnă invitată la o nuntă nu va căuta niciodată să fie mai pompoasă decât gazdele evenimentului.
Un comentariu:

  1. I’ve been browsing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.Distressed Jeans  

    RăspundețiȘtergere