luni, 2 iulie 2018

Pălăriile, un accesoriu roial


Lady Kate Spencer ( nepoata Prințesei Diana)


               Bănuiesc că ți-ai dat deja seama că nu o să vorbim despre pălăriile de plajă. Dedicăm acest text pălăriilor elegante de ocazii speciale.

(Best Royal Ascot Hats)


   Unul din accesoriile care poate scoate din anonimat orice ținută este , cu siguranță, pălăria. Acum, că a trecut febra nunții regale, nuntă care a readus în atenția noastră pălăriile elegante de damă, multe doamne vor fii tentate să-și completeze ținuta cu acest accesoriu extrem de rafinat.  Știm cu toate deja imaginile de la nunta regală a Prințului Harry cu actuala Ducesă de Sussex, Meghan.( Official Wedding photo)   Am observat și admirat toate doamnele care au purtat și s-au întrecut în cele mai interesante pălării și Fascinators. Da, am tot căutat să traduc denumirea aceasta dar nu știu dacă există un echivalent exact al acestui tip de accesoriu de cap.


   Să vă explic, pălăria este formată neapărat din cinci elemente și anume; Calotă (materialul care acoperă partea de sus a capului), bor ( partea de material rigid din partea inferioară a calotei, dispusă pe orizontală în jurul circumferinței pălăriei), panglică sau bandă (așezată în jurul calotei, desupra borului), banda de piele ( pe interiorul pălăriei pentru a opri murdărirea pălăriei și a regla mărimea cu ajutorul unei ațe/elastic), căptușeală din mătase.  Scopul pălăriei este și unul utilitar nu doar estetic, menită să ne ferească de soare sau ploaie.


   Timp în care Fascinator-ul putem spune că are doar un rol estetic. Acesta este mult mai mic, având o bază de cel puțin 10,16 cm (4 inch) , dimensiuni specificate în dress code-ul de la Ascot, Royal Ascot Style Guide, orice piesă mai mică fiind considerată bentiță cu diverse aplicații și nu este acceptată.  Deseori se realizează o confuzie între acestea și sunt numite generic pălării, mai ales că există mai nou și termenul de hatinator, o combinație între hat / pălărie și fascinator(/-inator). Însă, indiferent de cum le clasăm trebuie să avem mai ales grijă cum le alegem și cum le purtăm.

  Astfel, domnelor dacă aveți de gând să vă achiziționați o pălarie pentru următoarea nuntă la care participați țineți cont de următoarele detalii.

  O pălărie sau fascinator de calitate va costa aproape sau cât o rochie. Ele trebuie cumpărate de la persoane/ magazine specializate în crearea lor. Trebuie să respecte anumite principii de formă și culoare pentru a vă complimenta. O pălarie prost realizată vă poate oferi un aspect ridicol cu cea mai mare ușurintă.  De asemenea, alegând să cumpărați o pălărie dintr-un magazin specializat veți primi ajutor în așezarea ei corectă pe cap și desigur alegerea corectă a formei și dimensiunii acesteia.

  Cu toate acestea, este bine să știm și noi de la bun început de ce trebuie să ținem cont și către ce modele să ne orientăm. Pălăria potrivită se alege după forma feței, înălțime, culoarea ținutei, cât de decoltată este rochia, vârstă și eveniment.

În funcție de forma feței;
- Formă rotundă : Accesoriul trebuie să aibă linii asimetrice, borul îndoit într-o parte.
- Formă ovală : Aproape orice tip de pălărie, purtată drept pe linia părului sau aproape de sprâncene, paralelă cu acestea.
- Formă pătrată : O pălărie cu linii asimetrice însoțită de cercei elganți care flatează fața.
- Formă triunghiulară : O pălărie asimetrică care se așeză aproape de una din sprâncene.

  Ținâd cont de înalțimea noastră, vom alege astfel; o doamnă înaltă poate purta pălării mari, cu bor lat. Timp în care, o doamnă scundă v-a avea grijă să aleagă o plălarie mai mică, poate cu o construcție estetică pe verticală ce poate oferi un efect de alungire. Acest aspect este valabil desigur, și pentru mărimea capului, un cap mic o pălărie mică.

  Culoarea ținutei este un aspect foarte important în alegerea nuanței pălăriei, o pălărie de  aceiași culoarea este alegerea cea mai simplă. Putem creea astfel o ținută uni, variantă des întâlnită la Kate Middleton, ducesa de Cambridge.

  O astfel de variantă este foarte rafinată și putem evita cu ușurință asocierea unor culori nepotrivite sau al unui aspect mult prea încărcat al ansamblului.Kate Middletone, Ducesă de Cambridge și Prințesa Charlotte
   

     Amal Clooney,George Clooney

Lady Kitty Spencer ( nepoata Prințesei Diana)

  Dar, fără îndoială putem folosi Fascinator-ul ca acea pată de culoare de care ținuta noastră are nevoie.

Kate Middletone  Mărimea pălăriei trebuie să scadă pe măsură ce ziua se desfășoară, pălăriile mari dimineața și seara nu sunt potrivite.
  
  Doamnele nu trebuie să dea jos pălăriile în interior, ele fac parte din ansamblul ținutei, bărbații însă da.

  În cazul unei nunți invitatele de aceiași vârstă cu mireasa vor purta pălării mici, Fascinators de dimensiuni reduse care nu trebuie să fie prea extravagante și să atragă mai mult atenția decât mireasa. Doamnele mai în vârstă pot purta pălării de dimensiuni mai mari.

  O regulă interesantă în Marea Britanie în legătura cu eticheta pălăriilor la nuntă constă în faptul că mama mirelui trebuie să poarte o pălărie mai mică decât cea a mamei miresei. De asemenea, mama miresei dictează când celălalte invitate își pot scoate pălăriile.

Anul acesta este anul pălăriilor la evenimente!
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu